Hellre i det blå, EP

I januari släpper jag en EP med fyra låtar. Jag ser dom som en paus i pausen jag har just nu, för egentligen har jag tagit en sådan från musiken för att hitta inspiration och kunskap på andra platser än i den värld där jag vanligtvis befinner mig. Paus från musiken är kanske fel ordval, för det tar jag aldrig, mitt skrivande är ju en ständigt pågående process. Ett mer passande uttryck är nog att jag mer eller mindre tagit en paus från den offentliga delen av verksamheten.

När jag så småningom ger mig ut på turné kommer jag ha med mig ett nytt livekoncept i trioformat, fortfarande väldigt akustiskt men ändå med lite mer muskler än jag haft med mig de senaste åren. Besättningen består förutom mig själv av en slagverkare och en keyboardist. Vi ger oss ut sommaren 2014 och fortsätter under hösten då jag också släpper ett nytt album.

Hela arbetsprocessen med mitt senaste album Här i nord sträckte sig över drygt två år med låtskrivande, inspelning, albumsläpp och slutligen turné. Efter ett sextiotal radiointervjuer och allt arbete runtomkring albumet i alla dess faser var jag obeskrivligt trött på artisten Peter Nordberg. Jag gav ut på eget bolag, albumet släpptes digitalt, på CD samt på vinyl, med hjälp av flera olika samarbetspartners här i Sverige och i Norge. Mina samarbeten med Hilde på Killing Promotion, Petter på Birds Will Sing For you och Sten på EssEngros fortsätter, dessutom har jag nyss påbörjat ett samarbete med Malin på MTA productions som nu kommer sköta all min bokning.

Tillbaka till sommaren 2013. Jag inledde pausen med en tvåmånaders seglats i medelhavet och under hösten fortsatte den med filosofistudier på Stockholms universitet. Det som skulle bli en lugn höst har visat sig bli allt annat än lugn. Jag har ägnat all ledig tid åt mitt skrivande och annat runt musiken som jag tidigare inte hunnit med eller haft intresse av. Bland annat har vi tagit fram två musikvideos, en till singeln Turist I Eget Land och en till EP´ns titelspår Hellre I Det Blå. Den första nämnda med släpp innan jul och den andra i samband med EP-släppet i januari.

EP´n är inspelad i Studio 110, Stavanger. Med mig i studion har jag haft Stene Osmundsen- slagverk (NO) Hans Ole Kristiansen- bas (NO) och David Eriksson- nyckelharpa, vevlira (SE). Jag håller fast vid min förkärlek till det akustiska uttrycket men den här gången söker jag mig mer mot det nordiska uttrycket till skillnad mot mitt förra album då jag hade flera latinska element i instrumenteringen. Under inspelning och mix har vi också försökt hitta ett enklare råare uttryck fritt från alltför mycket efterjustering och finputsning, hittills är vi nöjda med resultatet, det blir spännande att se vad vi får för reaktioner när EP´n är släppt.