Av Kjell Ove Holsbøvåg
TIDENS KRAV  10/4 2017 www.tk.no

Det var tidvis en magisk stemning da Nordberg inntok Scenekanten pub og biljard fredag kveld. Lørdag fortsetter miniturneen på BarMona på Smøla, før den avsluttes på Vågbø grendahus i Tingvoll søndag.

Som man skjønner er det langt fra første gang den sympatiske svensken spiller i distriktet. Allerede for mange år siden spilte han på Sprenghelg på Sunndalsøra. Men det var i forbindelse med Bjørnsonfestivalen for fem år siden at han for alvor ble «oppdaget» av nordmøringene.

Hypnotisk

Det er lett å skjønne hvorfor Vanessa Hagen og Magnus Løvold, som den gang la turen til Averøy for å oppleve Henning Mankell og Nordberg, bestemte seg for at han bare måtte komme til Tingvoll.

Indirekte ble han den kvelden dermed «fadder» for Musikklikarlauget. Søndag er hans deres gjest for tredje gang.

Og det er noen direkte hypnotiske kvaliteter over Peter Nordberg og hans musikk. Fra første strofe på «Om man inte är här» holder han deg i fast grep.

En sterk stemme og en særegen stemning i gitarspillet, der elektronikken bidrar til å skape et eget «sound», bærer gjennom hele rommet og langt inn i hver enkelt tilhører.

Etter konserten synes Peter Nordberg det er «merkelig at man skal bli så trøtt av at man bare står der og synger».

For oss på andre siden av høyttalerne er det ikke det minste merkelig, når man merker den intensitet han legger for dagen.

Kreativt år

Nordberg har en sangkatalog som er både omfattende og solid. Han har skrevet musikk og tekster i mer enn 40 av sine 47 år, og leverer den ene perlen etter den andre. Som «Tills jag vet vem jag är» og «Om du lämnar mig nu gir jag fan i hela solen». Sistnevnte brutal, ærlig og medrivende på samme tid.

Sitt første soloalbum ga han ut i 1999. Siden har det blitt flere. I fjor kom «Om man inte är här», og til høsten kommer et nytt album. Før den tid kommer en EP og minst en single.

Nordberg forteller at han «skal ha et ekstremt kreativt år» med mye skriving. Tida hjemme i Stockholm går stort sett med til å være i studio. Derfor er det godt å komme seg ut for å spille.

– Men hvorfor denne forkjærligheten for Nordmøre?

– Som musiker får man sine favoritter, svarer Peter Nordberg.

– Telemark, Nordmøre og Stavanger.

I Stavanger har han selv bodd i fem år på 90-tallet, og han har god kontakt med norske musikerkolleger. Mange vil også huske ham for et årelangt samarbeid med forhenværende Vamp-vokalist Vidar Johnsen.

Ikke mindre enn tre plater ga de ut sammen, og en av smakebitene fra disse på nordmørsturneen er «Slukk min tørst».

I perspektiv

Som sagt er det en omfattende sangkatalog Peter Nordberg etter hvert har å vise til. For undertegnede er det låter som «Jag vill vara som du» og underbart vakre «Vingar» som biter seg fast i underbevisstheten.

Etter halvannen time begynner det å gå mot slutten. Å gå av scenen for å bli klappet på igjen, orker han ikke. Nordberg leverer til siste låt. Så unngår han også å oppleve som han og Vidar Johnsen gjorde det i Olavshallen, at de så bare ryggen på folk da de kom ut på scenen igjen …

For øvrig skal det svært mye til for å vende ryggen til Peter Nordberg når han er på scenen.

Etter konserten slår han seg ned ved et bord sammen med oss. Og lurer på om vi er oppdatert på det som skjer i Stockholm.

Vi finner fram nyheter på mobiltelefonen og skyver den over. Nordberg kikker, sukker, og skyver den tilbake.

– Jeg var på sentralen i dag morges …

Ordene henger i lufta. Nå sitter han i småbyen Kristiansund, og foran ham ligger to dager i fredelige bygder på Nordvestlandet.

Det setter også ting i perspektiv, i likhet med Nordbergs sanger:

Hoppas at du tänker

samma sak som jag.

Och känner at du lever

För stunden här i dag.

TidensKrav_april

Länk: https://www.tk.no/kultur/musikk/konsert/dro-fra-stockholm-for-terroren-rammet-for-a-spille-pa-nordmore/s/5-51-296418